Arbeidsrecht voor werknemers
Gedoe met je werkgever? Zoals een arbeidsconflict bij ziekte en arbeidsongeschiktheid of ontslag bij een reorganisatie? Of kreeg je een vaststellingsovereenkomst onder je neus geschoven? Dan wil je weten wat je rechten zijn.
Eerste gesprek kosteloos. Vervolgkosten vaak voor werkgever.
Jouw werk is een belangrijk onderdeel van jouw leven. Maar soms kunnen er problemen ontstaan tussen jou en jouw werkgever. Hoe ga je om met een arbeidsconflict, ziekte en arbeidsongeschiktheid of ontslag bij een reorganisatie? Hoe zit het met je contract voor bepaalde tijd en de aanzegplicht? Kom je in aanmerking voor een transitievergoeding? Bij dit soort vragen is het belangrijk dat je kunt terugvallen op een partij die jouw belangen behartigt.
Oplossen zonder gang naar rechter
Scholtens advocaten en adviseurs biedt juridisch advies en ondersteuning als het gaat om een arbeidsconflict of vertrekregeling. Omdat wij ook voor werkgevers optreden, zijn we goed thuis in de discussies die in zulke gevallen spelen. Wij komen voor jouw belang op, halen het beste resultaat in 9 van de 10 gevallen zonder dat de gang naar de rechter nodig is.
Juridisch experts in arbeidskwesties
Scholtens advocaten & adviseurs is gepokt en gemazeld in het arbeidsrecht. Wij staan werknemers bij, bijvoorbeeld bij ontslagprocedures of onderhandelingen over een concurrentiebeding. Wij bieden juridische ondersteuning bijvoorbeeld als het gaat om een arbeidsconflict of vertrekregeling. Omdat wij ook voor werkgevers optreden, zijn we goed thuis in de discussies die in zulke gevallen spelen. Scholtens advocaten en adviseurs kan voor u het beste resultaat behalen – vaak zonder dat de gang naar de rechter nodig is.
Gratis adviesgesprek
Als werknemer kun je tegen vragen oplopen over jouw rechtspositie. Bijvoorbeeld:
- Je kreeg een vaststellingsovereenkomst van je werkgever
- Gedoe rondom ontslag
- Discussie met je werkgever omtrent ziek of niet ziek zijn
- Je hebt ontslag op staande voet gekregen
- Er staat een non-concurrentiebeding in nieuwe arbeidsovereenkomst
- Je werkgever wijzigt de arbeidsvoorwaarden
Laat je in zo’n geval adviseren door Scholtens advocaten & adviseurs. Het eerste adviesgesprek is kosteloos.
Kosten verhalen op je werkgever
Tijdens het gratis adviesgesprek brengen we ter plekke jouw juridische positie in kaart. Gaan we daarna samen verder dan maken we vooraf afspraken over kosten, onze werkwijze en de uit te voeren werkzaamheden. Bijvoorbeeld correspondentie met jouw werkgever of het voeren van verweer. Deze juridische kosten kunnen overigens regelmatig in rekening worden gebracht bij de werkgever.
Meest gestelde vragen over arbeidsrecht voor werkgevers
Ik ben ontslagen. Wat zijn mijn rechten?
Een ontslag kan grote gevolgen voor u hebben. Het ontslagrecht zit sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid ingewikkeld in elkaar, waardoor een verkeerde keuze snel is gemaakt. Bij ontslag of dreigend ontslag is het daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk juridisch advies inwint. Bij Scholtens Advocaten bent u daarvoor aan het juiste adres.
Ik ben op staande voet ontslagen.
Bij ontslag op staande voet kunt u als werknemer ineens op straat komen te staan. Daarmee bent u niet alleen uw baan kwijt, maar ook uw inkomen en uw recht op een WW-uitkering. Het is daarom van belang dat u snel protest aantekent tegen zo’n ontslag en een procedure tegen uw werkgever start. Scholtens advocaten kan u daarbij helpen.
Het ontslag op staande voet is het zwaarste ontslagmiddel. Werkgevers mogen hier niet snel gebruik van maken. In de praktijk komt het ontslag op staande voet echter nog regelmatig voor. Maar in veel gevallen houdt zo’n ontslag bij de rechter geen stand. Als de rechter het ontslag afwijst, bent u nog steeds in dienst en behoudt u uw aanspraak op loon. U moet dan wel voor het werk beschikbaar blijven.
Wanneer heb ik recht op een vast contract?
Ketenregeling
Als u werkzaam bent op basis van een contract voor bepaalde tijd, heeft u in beginsel recht op een vast contract indien er sprake is van het vierde contract dan wel indien de termijn van drie jaar is verstreken dan wel indien de onderbreking minder dan 6 maanden is geweest. Met andere woorden uw werkgever heeft de mogelijkheid om 3 contracten gedurende 3 jaar aan te gaan en vervolgens een onderbreking in te bouwen van minimaal 6 maanden zonder dat er een vast contract ontstaat. Na deze 6 maanden gaat de keten dan weer opnieuw lopen.
Heb ik recht op een transitievergoeding?
Wanneer uw arbeidscontract wordt beëindigd heeft u recht op een transitievergoeding, ongeacht de duur van uw dienstverband. Het maakt daarbij niet uit of uw dienstverband door uw werkgever wordt opgezegd of door de kantonrechter wordt ontbonden. Ook bij opzegging nadat u daarin heeft ingestemd heeft u recht op een transitievergoeding. Uitgangspunt daarbij is dat u aanspraak heeft op 1/3 maandloon voor elk gewerkt dienstjaar. Uw werkgever mag van deze vergoeding eventueel gemaakte kosten aftrekken, zoals kosten voor scholing en outplacement, maar daarvoor gelden wel strenge regels.
Wanneer is een concurrentiebeding of relatiebeding bindend en welke ruimte heb je als werknemer?
Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding of relatiebeding. Zo’n beding maakt het moeilijker voor u als werknemer om voor uzelf te beginnen of bij een concurrent aan de slag te gaan. Wanneer is een concurrentiebeding of relatiebeding bindend en welke ruimte hebt u als werknemer? Scholtens Advocaten heeft het antwoord op deze vragen.
De kennisbank over arbeidsrecht
De fictieve opzegtermijn voor de WW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst
De fictieve opzegtermijn voor de WW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst Bij het beëindigen van een arbeidscontract via een vaststellingsovereenkomst (VSO) is het...
Het belang van een neutrale beëindigingsreden in een vaststellingsovereenkomst
In een vaststellingsovereenkomst (vso) is de beëindigingsreden een van de belangrijkste onderdelen. In de volksmond wordt dat ook wel de reden voor ontslag genoemd. Deze...
Eigen ontslagname, altijd rechtsgeldig?
Een werknemer kan om verschillende redenen beslissen om zelf ontslag te nemen. Een nieuwe baan, met betere vooruitzichten, een sabbatical of het zoeken naar een nieuwe...