Kennisbank | Arbeidsrecht

VSO gekregen? Laat ‘m checken!

VSO gekregen? Laat ‘m checken!
Wil jouw werkgever niet met je verder? Dikke kans dat je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangeboden gekregen hebt. Tekenen bij het kruisje? Zou ik niet doen!

In deze blog deel ik vijf punten die voor jou als werknemer belangrijk zijn. Eerder deed ik dat al voor werkgevers in een andere blog. Mijn ervaring leert dat er vaak fouten sluipen in VSO’s. Bovendien is er voor jou als werknemer vaak meer te halen dan je denkt.

Ontslagvergoeding
Als de werkgever van jou af wil, dan is het gebruikelijk dat er een ontslagvergoeding wordt betaald. Zo’n vergoeding wordt ook wel een beëindigingsvergoeding genoemd. Overigens is het wettelijk gezien niet verplicht een vergoeding te betalen als beide partijen besluiten uit elkaar te gaan.

Vaak wordt voor de hoogte van de vergoeding aangesloten bij de wettelijke transitievergoeding. Het is belangrijk om te controleren of de berekening van de werkgever wel klopt. Vaak gaat dit namelijk (al dan niet bewust) niet helemaal goed. Daarnaast is er vaak ruimte voor onderhandeling!

Opzegtermijn
De minimale opzegtermijn is doorgaans een maand. Hoe langer je bij de werkgever werkt, hoe langer de opzegtermijn kan zijn. In een cao kunnen afwijkende afspraken staan. Het is belangrijk om dit goed te laten controleren. De opzegtermijn bepaalt namelijk wanneer de werkgever op z’n vroegst afscheid van je kan nemen. Tijdens de opzegtermijn moet je gewoon doorbetaald worden. Inclusief vakantiedagen en vakantiegeld!

Daarnaast krijg je pas na afloop van de juiste opzegtermijn een WW-uitkering. Houd je een te korte termijn aan? Dan heb je dus én geen loon én nog geen WW-uitkering. Daar zit je niet op te wachten.

Concurrentie- en relatiebeding
Stel nou dat je na je vertrek naar de concurrent van de werkgever wilt. Je kent de branche en je hebt de nodige ervaring. Maar mag het ook?

In je arbeidsovereenkomst kan een concurrentie- of relatiebeding staan. Blijft dat van kracht na je vertrek? Hierover moeten afspraken gemaakt worden. Doe je dat niet, dan loop je dus kans dat je beperkt wordt in je opties.

Vakantiedagen
Het komt vaak voor dat de werkgever je vrijstelt van werkzaamheden tijdens de opzegtermijn. Meestal ben je toch al niet zo gemotiveerd meer. Begrijpelijk natuurlijk. Wat dan vaak wel in de VSO wordt opgenomen, is dat de opgebouwde vakantiedagen geacht worden te zijn genoten. Makkelijker gezegd: de werkgever gaat ervan uit dat je je vakantiedagen hebt opgenomen en betaalt die niet uit.

Maar waarom zou je de vakantiedagen niet laten uitbetalen? Het kan om flink wat geld gaan. Vaak kan hierover dan ook onderhandeld worden.

Vergoeding juridische kosten
De werkgever wil van jou af en daarom moet jij een advocaat inschakelen om je te helpen. Het is heel redelijk om de werkgever te vragen een deel van de juridische kosten te betalen. Vaak stelt de werkgever hier ook budget voor beschikbaar.

Check je VSO!
Wij bieden tegen een vast tarief van maar € 399,– exclusief 21% btw een volledige VSO-check plus een persoonlijk adviesgesprek aan. Omdat de werkgever vaak budget voor juridische kosten ter beschikking stelt, betaal je vaak zelf helemaal niets! Kijk op onze website voor meer informatie hierover.

Heb jij dus een VSO aangeboden gekregen? Neem dan contact met mij op!

MR. G.W. (Gerwin) Wezelman

Specialisaties: strafrecht, algemeen civiel recht, contractenrecht en arbeidsrecht.

Call Now Button