Vrijwel bij alle varianten van ontslag dient u aan het personeel een transitievergoeding betalen. Daarbij geldt het uitgangspunt dat 1/3 maandloon betaald moet worden voor elk gewerkt dienstjaar. De transitievergoeding bent u al verschuldigd vanaf de eerste dag van het dienstverband. Dus ook wanneer het ontslag plaatsvindt tijdens de proeftijd. Van deze vergoeding mag u overigens bepaalde kosten aftrekken, zoals kosten voor scholing en outplacement. In hele bijzondere situaties kunt u zelfs bij ontslag op staande voet de transitievergoeding verschuldigd zijn.
Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden heeft u niet de wettelijke verplichting om de transitievergoeding te betalen. Voor zo’n beëindiging heeft u echter wel de medewerking nodig van de werknemer en blijkt in de praktijk dat de werknemer vaak pas instemt als hij in ieder geval ook de transitievergoeding ontvangt.
MR. Y. (Yaron) van der Horst
Specialisaties: arbeidsrecht, agrarisch recht, letselschade, erfrecht en huurrecht.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of de toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.