Kennisbank | Ondernemingsrecht

Zaken doen over de grens

Zaken doen over de grens
De wereld wordt – figuurlijk – steeds kleiner. Meer en meer worden zaken gedaan ‘over de grens’. Dat kan een eenvoudige bestelling zijn bij een Chinese webshop. Regelmatig gaan ondernemers veel grotere verplichtingen met buitenlandse partijen aan. Grote bestellingen worden geplaatst, grote orders worden aangenomen of samenwerkingen worden beklonken met een simpel mailtje. Helaas komt men er vaak pas achter wat er wel en niet geregeld is op het moment dat het niet helemaal volgens planning gaat. Hoe is dat te voorkomen?

Met wie doet u zaken?
Nederlandse partijen kunt u makkelijk natrekken, onder andere via het Handelsregister. In het buitenland is dat vaak veel lastiger. Om te weten met wie u zaken doet, en of die partij betrouwbaar is, kunt u vragen om referenties. Vaak is ook via openbare bronnen informatie te vinden over de onderneming of de ondernemer, bijvoorbeeld via LinkedIn. Bent u afhankelijk van een grote betaling door een buitenlandse partij, vraag dan om recente financiële gegevens en laat eventueel een kredietcheck doen. Zo kunt u meer te weten komen over uw contractspartij.

Wat moet u afspreken?
In iedere overeenkomst moet natuurlijk staan wie partij bij die overeenkomst zijn en wat zij moeten presteren. Besteed daarom voldoende tijd aan de overeenkomst. Vergeet daarbij niet de algemene voorwaarden. Daarin zijn veel verplichtingen van partijen vastgelegd. Ook onderwerpen als kosten, risico’s en aansprakelijkheid zijn vaak in de voorwaarden vastgelegd. Het is van belang om duidelijk vast te leggen welke voorwaarden van toepassing zijn. Uiteraard kunnen deze als bijlage aan de overeenkomst worden gehecht.

Incoterms
Bij internationale handel kunt u gebruik maken van standaard voorwaarden waar de meest belangrijke zaken in geregeld zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Incoterms. Let wel op, er zijn verschillende Incoterms in omloop, u moet wel de goede versie gebruiken. Bij het gebruik van standaard voorwaarden doet u er goed aan om te controleren of daar echt in geregeld is wat voor u van belang is. Zo nodig kunt u de voorwaarden aanvullen.

Transportrisico
Internationaal zaken doen gaat vaak samen met internationaal transport van goederen. Dat brengt de nodige extra risico’s met zich. Een goede transportverzekering dekt de meeste risico’s. Ook hier geldt dat sprake is van maatwerk. Laat u zich dus goed adviseren door uw assurantietussenpersoon.

Betalingsverkeer
Ook het betalingsverkeer loopt soms wat anders bij een internationale betaling. Vooral wanneer u zaken doet met partijen buiten de EU kan het geen kwaad wanneer u even met uw bankier controleert of met betalingsvoorwaarden rekening moet worden gehouden.

Welk recht is van toepassing bij geschillen?
Komt het tot problemen dan is het fijn als er in ieder geval geen discussie is over de spelregels. Daarom wordt in een goede overeenkomst vastgelegd welk recht van toepassing is op de overeenkomst en welke rechtsprekende instantie bevoegd is om kennis te nemen van geschillen. Wanneer Zwitsers recht van toepassing is, doet u er uiteraard goed aan om voor het sluiten van de overeenkomst na te gaan wat dat recht inhoudt. Kortom: weet waar u zich op vast gaat leggen. Probeer vast te leggen dat het Nederlandse recht van toepassing is. Dan weet u in principe welke regels gelden.

Weens Koopverdrag
Wanneer een koper en verkoper een overeenkomst sluiten en zij beiden gevestigd zijn in een land dat is aangesloten bij het Weens Koopverdrag, is dat verdrag automatisch van toepassing. In het Weens Koopverdrag staan veel regels over de totstandkoming van een overeenkomst, betaling, levering en wanprestatie. Wilt u niet dat deze regels gelden, dan kan de toepasselijkheid van het verdrag in de overeenkomst expliciet worden uitgesloten.

Tot slot
Internationaal zaken doen hoeft niet vele ingewikkelder te zijn dan nationaal zaken doen. Van belang is dat u zich realiseert dat er wat extra risico’s zijn. Wanneer u zich goed voorbereidt is dat allemaal goed te overzien. Daarbij is het in uw belang dat u zich laat adviseren over onderwerpen waar u misschien net wat minder van weet, zoals verzekeren, internationaal betalingsverkeer en de juridische spelregels. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met mij op.

Mr. M.W.G. (Mario) Versendaal

Scholtens Advocaten Emmeloord

MR. M.W.G. (Mario) Versendaal

Specialisaties: ondernemingsrecht, algemeen civiel recht, agrarisch contractenrecht, insolventierecht en zekerhedenrecht.

Call Now Button