Kennisbank | Arbeidsrecht

Wat is finale kwijting in een vaststellingsovereenkomst?

Als werkgever en werknemer besluiten uit elkaar te gaan, dan gaat dat vaak via een vaststellingsovereenkomst. In zo’n juridisch document worden de afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Een belangrijk onderdeel is de finale kwijting. Wat houdt dat precies in en waarom is het zo belangrijk?

Wat is finale kwijting?
Finale kwijting betekent dat beide partijen verklaren ‘finaal gekweten’ te zijn. Dat is juridische taal voor: partijen hebben over en weer niets meer van elkaar te vorderen. Als werkgever en werknemer uit elkaar gaan dan moeten de gemaakte afspraken uit de vaststellingsovereenkomst natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Denk aan de betaling van een beëindigingsvergoeding. Als die afspraken zijn uitgevoerd, geldt er finale kwijting. Dat geeft duidelijkheid en zekerheid: alles is afgehandeld. 

Waarom is finale kwijting belangrijk?
Voor beide partijen is finale kwijting belangrijk.

De werkgever voorkomt daarmee dat de werknemer na de beëindiging van het dienstverband bijvoorbeeld nog vraagt om achterstallig loon of niet-afgedragen pensioenpremies.

Ook de werknemer heeft belang bij zekerheid dat de werkgever achteraf bijvoorbeeld geen verkeersboetes of opleidingskosten gaat verhalen.

Door finale kwijting worden verdere geschillen dus (hopelijk) voorkomen.

Wat kan er misgaan?
Het komt regelmatig voor dat het mis gaat met de finale kwijting. Vaak hebben partijen dan niet goed nagedacht over de gemaakte afspraken. De werkgever is dan bijvoorbeeld vergeten in de vaststellingsovereenkomst op te nemen dat er nog studiekosten verhaald mogen worden op de werknemer. Het komt ook voor dat de werknemer over het hoofd heeft gezien dat er tijdens het dienstverband niet voldoende loon is betaald.

Een interessante situatie kan ontstaan als werkgever of werknemer er pas later achter komt dat er nog een vordering was. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin de werknemer er altijd van uit is gegaan dat de werkgever voldoende pensioenpremie afdroeg, maar later blijkt dat dat niet het geval was. Of denk aan de werkgever die er pas later achter komt dat de werknemer het concurrentiebeding heeft overtreden tijdens dienstverband. In die situaties gebeurt het vaak dat de ene partij zich op de finale kwijting beroept en alle vorderingen afwijst. De andere partij stelt dan vaak dat die finale kwijting nooit (zo) zou zijn afgesproken als de ander eerlijk was geweest en dat het niet redelijk is om je dan op die finale kwijting te beroepen. Die discussies kunnen erg lastig zijn en het is vaak niet makkelijk om vast te stellen wie er gelijk zal krijgen.

Let daarom goed op de voorwaarden!
Om latere discussies te voorkomen, is het dus erg belangrijk om goed na te denken over de finale kwijting. Weet je zeker dat je niets meer wilt vorderen en dat de vaststellingsovereenkomst volledig is? Weet je zeker dat de andere partij altijd netjes aan alle verplichtingen heeft voldaan? Als je daarover twijfelt, kan je in de vaststellingsovereenkomst bepaalde garanties opnemen. Ook kan je de finale kwijting beperken, zodat bepaalde vorderingen er niet onder vallen.

Conclusie
Juist om zo zeker mogelijk te weten dat het dienstverband netjes is afgewikkeld, is het dus erg belangrijk om goed over de finale kwijting na te denken. Laat je daarover goed adviseren.

Wij helpen je daar graag bij. Neem vooral contact met ons op!

Gerwin Wezelman

 

MR. G.W. (Gerwin) Wezelman

Specialisaties: strafrecht, algemeen civiel recht, contractenrecht en arbeidsrecht.

Call Now Button