Echtscheiding via mediation door een advocaat

Zoekt u een scheidingsmediator? Waarom u beter voor scheidingsmediation bij een advocaat kunt kiezen

De zomervakantie zit er weer op. De kinderen gaan weer naar school, en het dagelijkse leven wordt weer opgepakt. We zien al jarenlang een tendens dat dat ook een moment is waarop het aantal echtscheidingen toeneemt. Wat de reden daarvan ook is, het blijkt een moment in het jaar te zijn waarop een dergelijke beslissing vaker wordt genomen dan op andere momenten. Als partners gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen om de beëindiging van hun relatie op een goede manier te regelen is dit mogelijk via scheidingsmediation. U gaat dan samen met een mediator uw scheiding regelen, lees hier meer over mediation. Maar welke stappen moeten er vervolgens genomen worden en hoe kies ik een scheidingsmediator?

Scheiden moet via de rechtbank

Alleen de rechtbank kan een echtscheiding uitspreken. En alleen een advocaat kan bij de rechtbank een verzoek indienen om de echtscheiding uit te spreken. De inschakeling van een advocaat is noodzakelijk om tot een echtscheiding te komen. Ook als u dit via een andere partij (notaris of iets dergelijks) doet zullen ze samen moeten werken met een echtscheidingsadvocaat.

Afspraken maken middels scheidingsmediation

Maar het uitspreken van de echtscheiding is niet genoeg. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden tussen de echtgenoten, dit kan via mediation. Denk aan hoe u het voor de kinderen gaat regelen? Er zal een ouderschapsplan moeten komen waarin dat wordt vastgelegd, bijvoorbeeld co-ouderschap. Wat doen we met het huis? Kan en wil een van beiden er blijven wonen? Moeten er alimentatieregelingen komen en zo ja, hoe moeten die er uit zien? Hoe gaan we de bezittingen en eventuele schulden verdelen? Als het mogelijk is daarover samen goede en juiste afspraken te maken kan dat veel strijd en escalatie voorkomen. Scheidingsmediation is daarvoor een geschikte weg.

Keuze van een mediator

Via internet zijn er vele aanbieders voor scheidingsmediation te vinden en mediation is een breed begrip. Maar waar kun je nu het best terecht voor een scheidingsmediator? Een accountant weet weliswaar al het nodige van je financiën, maar is vaak weinig neutraal omdat hij beter de belangen van de ondernemer in het oog zal houden dan de belangen van de vertrekkende partner. Een notaris kan een nieuw testament opstellen, maar is niet thuis in het berekenen van kinder- en partneralimentatie. Een makelaar kan je begeleiden bij de verkoop van het huis en eventueel aankoop van een ander huis, maar weet niets van ouderschapsplannen of pensioenregelingen.

Advocaat mediator scheiding

Anders dan deze beroepsgroepen is een echtscheidingsadvocaat bij uitstek de deskundige als het gaat om alle aspecten die bij een echtscheiding komen kijken. Dus een advocaat die als mediator optreedt is op al deze terreinen thuis. Bijkomend voordeel is dat, als via deze mediator de afspraken zijn gemaakt en zijn vastgelegd, aansluitend het verzoekschrift bij de rechtbank ingediend kan worden. Daarmee wordt voorkomen dat, nadat het scheidingsmediation traject is doorlopen, alsnog voor de formele afwikkeling bij de rechtbank afzonderlijk een advocaat moet worden ingeschakeld.

Kosten mediation scheiding

Een goede mediation voorkomt een lange, frustrerende en dure echtscheidingsprocedure. Omdat de partners met elkaar in gesprek blijven, kunnen afspraken vaak veel sneller tot stand komen, rekening houdend met ieders belang. In enkele gevallen is het zelfs mogelijk dat het voor een vast tarief kan. Kijk hier voor meer informatie over scheiden voor een vaste prijs en neem contact op als u wilt weten of dit mogelijk is voor u.

Voor vragen of nadere inlichtingen kan altijd contact met ons kantoor worden opgenomen.
mw. mr. B.M. (Nardie) van Ham (echtscheidingsadvocaat en scheidingsmediator)

MR. B.M. (Nardie) van Ham-Oude Elferink

Call Now Button