Kennisbank | Ondernemingsrecht

Samenwerking en overname

Samenwerking en overname

Samenwerken binnen een onderneming vergt een goede juridische basis. Daarbij gaat het niet alleen om een vennootschapscontract of samenwerkingsovereenkomst, maar ook om zaken als een aandeelhoudersovereenkomst en een directiereglement. Scholtens Advocaten helpt u hier graag bij. Ook bij overnames en fusies kunnen wij ervoor zorgen dat de contractuele kant goed is geregeld.

Samenwerkingsvormen

Zakelijk samenwerken kan op verschillende manieren. Voorbeelden zijn maatschappen, vennootschappen onder firma (vof’s) en BV’s en NV’s met holdingstructuur en groepsmaatschappijen. Elke samenwerkingsvorm heeft voor- en nadelen. Wij adviseren u hier graag over.

Denk bij het opstellen van een contract ook na over de mogelijke beëindiging van de samenwerking. Ook dat aspect dient een plaats te krijgen in een maatschapscontract of samenwerkingsovereenkomst. In de praktijk gebeurt dat vaak onvoldoende. Een eventuele uitkoop of splitsing kan dan met de nodige problemen gepaard gaan.

Aandeelhoudersovereenkomst en directiereglement

Als u een BV opricht, bent u er niet met de statuten. Vergeet bij meerdere aandeelhouders niet een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten of bij meerdere bestuurders een directiereglement te maken. Hierin kunt u veel nuttige zaken regelen die niet goed in de statuten vast te leggen zijn en die voor veel duidelijkheid kunnen zorgen. Ook kunt u hiermee blokkades in de besluitvorming voorkomen.

Begeleiding bij overnames

Ons kantoor begeleidt regelmatig overnames en fusies. Wij werken daarbij meestal samen met de betrokken accountant(s) en fiscalisten. De accountant de cijfers, wij de contracten en de fiscalist de belastingtechnische kant van de zaak. Een goede onderlinge samenwerking met respect voor ieders vakmanschap zorgt voor een optimaal resultaat voor u als klant.

Vragen?

Denkt u na over een fusie of een overname? Neem dan contact op met mr. H.K. Scholtens, telefoon 0527-618333.

MR. H.K. (Harry) Scholtens

Call Now Button