Kennisbank | Arbeidsrecht

Ontslagvergoeding en vaststellingsovereenkomst: wat moet je weten?

Ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst: wat je moet weten?
Als jouw werkgever niet met je verder wil, kan een vaststellingsovereenkomst (vso) een belangrijke rol spelen. Deze overeenkomst biedt de mogelijkheid om de beëindiging van je arbeidsovereenkomst in onderling overleg af te handelen. Een belangrijk onderdeel van zo’n overeenkomst is de ontslagvergoeding. Dat wordt ook wel een beëindigingsvergoeding genoemd. Wat houdt dat precies in en hoe wordt zo’n ontslagvergoeding bepaald?

Ontslagvergoeding: wat houdt het in en hoe wordt de hoogte bepaald?
De ontslagvergoeding is een financieel pakket aan vergoedingen dat je ontvangt wanneer jouw dienstverband wordt beëindigd. Als je samen met jouw werkgever afspreekt het dienstverband te beëindigen, is er geen wettelijke verplichting voor de werkgever om jou een (bepaalde) ontslagvergoeding te betalen. Dat is natuurlijk wel gebruikelijk, maar je hebt dus wel wat vrijheid op dit punt.

De hoogte van de ontslagvergoeding wordt meestal bepaald door onderhandelingen tussen jou en je werkgever. De hoogte van de vergoeding kan daarom nogal verschillen. Je kunt je dan terecht afvragen: is er iets waarop ik mij kan baseren in de onderhandeling? Gelukkig zijn er wat richtlijnen.

Vaak wordt aansluiting gezocht bij de berekening van de wettelijke transitievergoeding. Die houdt kortgezegd in dat je per gewerkt dienstjaar recht hebt op 1/3e van het maandloon dat je verdient.

De transitievergoeding is vaak het minimale dat je als werknemer wilt krijgen. Er wordt veel onderhandeld over een hogere vergoeding. Denk aan een of meer maandsalarissen, vergoeding van gemaakte (juridische) kosten of een vergoeding om bijvoorbeeld een omscholingscursus te betalen.

Is een hoge ontslagvergoeding altijd verstandig?
Het is niet altijd verstandig om voor een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding te gaan. Over zo’n vergoeding betaal je namelijk vaak veel belasting. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om in plaats van een hoge ontslagvergoeding langer in dienst te blijven, en dus langer loon te ontvangen. Vaak wordt salaris namelijk minder hoog belast. Dat betekent dat je netto meer kan overhouden.

Waar moet je nog meer op letten?
Niet alleen de hoogte van vergoedingen is belangrijk. Je moet ook letten op de voorwaarden die daaraan gekoppeld worden. Wanneer worden de vergoedingen betaald? Is dat netto of bruto? Worden de vergoedingen ook betaald als je eerder dan gepland een nieuwe baan vindt? Dat zijn een aantal aspecten die ook heel belangrijk zijn, en er zijn er natuurlijk nog meer.

Belang van juridisch advies
Het is daarom verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je een vaststellingsovereenkomst ondertekent. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over jouw rechten. Laat de overeenkomst grondig controleren voordat je deze ondertekent. Op die manier kun je met vertrouwen je volgende stap zetten in je carrière.

Wij helpen jou daar graag verder mee!

Gerwin Wezelman

MR. G.W. (Gerwin) Wezelman

Specialisaties: strafrecht, algemeen civiel recht, contractenrecht en arbeidsrecht.

Call Now Button