Kennisbank | Ondernemingsrecht

Klantenbijeenkomst beter contracteren op 9 oktober 2018

Duidelijke adviezen over beter contracteren
Wees duidelijk in de overeenkomst. Omschrijf ook waaróm partijen die overeenkomst sluiten en tot slot; laat bevoegde partijen dat contract ondertekenen. Het lijkt voor de hand liggend wat advocaat Mario Versendaal van Scholtens Advocaten dinsdagmiddag 9 oktober aan zo’n zestig ondernemers vertelde, maar het gaat in de praktijk nog zo vaak mis.

Dat laatste was ook de reden waarom Scholtens Advocaten deze informatiebijeenkomst over beter contracteren had georganiseerd. De vorm waarin het contract wordt gegoten is volgens de wet meestal vrij, maar niet altijd. De overeenkomst hoeft niet per se op papier te worden gezet, maar mag bijvoorbeeld ook in een mail worden verwerkt, of zelfs in een app. Als alles maar duidelijk omschreven en ondertekend is. Schriftelijk en ondertekend behoudt wel de voorkeur vanwege de dwingende bewijskracht daarvan.

De considerans, waaróm sluiten we deze overeenkomst, is ook zeer belangrijk. In geval van problemen kijkt de rechter daar ook nadrukkelijk naar. Als je dit doet, gaf Mario Versendaal aan, dan krijg je als vanzelf een overeenkomst op maat. Maar zelfs als alles duidelijk omschreven is, kan het met het ondertekenen toch nog fout gaan. Is de persoon die tekent wel tekeningsbevoegd? En zo ja: voor welk bedrijf, voor welk bedrag? Versendaal: ,,Vraag, vooral als je met een nieuwe partner zaken doet, bij de Kamer van Koophandel informatie aan over dat bedrijf. Dat kost je slechts een paar euro, maar kan veel problemen voorkomen.’’

Mario gaf verder aan dat hij zijn rol als advocaat in dit verband vooral als preventief ziet. In dat kader heeft Scholtens Advocaten onder meer het MKB abonnement in het leven geroepen. Onder dat contract kunnen ondernemers hun contracten bijvoorbeeld juridisch laten scannen. Zie voor meer informatie over dit onderwerp op pagina https://www.scholtensadvocaten.nl/nieuws/juridisch-mkb-abonnement

Kampstaal
Voor deze klantenmiddag hebben we de samenwerking gezocht met Kampstaal in Emmeloord, al dertig jaar een relatie van ons kantoor. De bezoekers werden niet alleen bijgepraat over beter contracteren, maar kregen ook een interessante presentatie over dit nog steeds groeiende staalbedrijf, onderdeel van GB Steel Group. Daaraan gekoppeld was een boeiende rondleiding. Lopend langs ‘vuur spetterende’ machines en reusachtige kolommen staal vertelden oprichter Henry van der Kamp en algemeen directeur Bob Soetekouw over de grote projecten die Kampstaal in Nederland en ook in het buitenland realiseert. GB Steel Group heeft als ambitie om binnen enkele jaren door te stoten tot de top vijftig van Nederlandse maakbedrijven.

Incasso
Tot slot kregen Charles Bruns van Yuridis, een samenwerkingsverband van zestien gerechtsdeurwaarderskantoren, en Jorg Veenbaas van IJzerman Gerechtsdeurwaarders, de gelegenheid om ook hun ondernemingen te presenteren.

De deurwaarder kan in veel zaken het hele traject behandelen: incasso, procedure en uitwinning vonnis. Ook wordt daarin veel samengewerkt met de advocaat. Veel kunnen ondernemers op dit gebied al zelf doen. Het begint bij een goede administratie en een pro-actief debiteurenbeleid. Maar, zo gaf Veenbaas aan, blijf bij problemen ook niet te lang zelf aanmodderen en schakel op tijd de deurwaarder of de advocaat in.

Aansluitend kon er nog even gezellig worden nagepraat op het dakterras van Kampstaal, met uitzicht op het langs zoevende verkeer van de A6. Vrijwel alle ondernemers waren aan het nadenken gezet over hún overeenkomsten. En daar was de bijeenkomst ook voor bedoeld.

MR. M.W.G. (Mario) Versendaal

Specialisaties: ondernemingsrecht, algemeen civiel recht, agrarisch contractenrecht, insolventierecht en zekerhedenrecht.

Call Now Button