Kennisbank | Arbeidsrecht

Kijk uit met wat je in de groepsapp zet!

We kennen het allemaal: groepsapps waarin we veel berichtjes met elkaar delen. Ook op het werk gebeurt dat steeds meer. Maar dat dit ook wel eens misgaat, blijkt uit een aantal zaken waarin een appje van een werknemer leidde tot ontslag. Of dat zomaar kan, bespreek ik in dit blog.

Conflict over het loon
De eerste zaak ging om een conflict tussen een werknemer en werkgever over de hoogte van zijn loon. Werknemer was ook verwikkeld in een procedure met werkgever omdat hij meende nog aanspraak te kunnen maken op achterstallig loon. Die procedure was aangehouden om via mediation tot een oplossing te komen, ook met betrekking tot nog andere conflicten tussen beiden. Het mediationtraject liep niet naar de wens van werknemer. Hij startte vervolgens een groepsapp om zijn collega’s te vragen om ook in actie te komen voor een loonsverhoging.

Dat mondde uit in een behoorlijke hetze tegen de werkgever. Zo liet werknemer weten dat hij werkgever kapot wilde maken. De werknemer startte de groepsapp met het bericht: “hier we go” en spreekt hij over ”gestolen geld” als hij de collectieve actie tegen de werkgever wil starten. Door in de groepsapp verder veel beledigende en opruiende berichtjes te verspreiden en veel onwaarheden te verkondigen heeft de werknemer volgens de rechter bijgedragen aan een zeer nare sfeer. Door een beledigende naam aan de groepsapp te geven en als afbeelding van de groep een foto van de directeur te gebruiken, waarbij expliciet werd ingezoomd op zijn scheve tand, heeft de werknemer de verhoudingen ook verder op scherp gesteld.

De rechter vond dat de werknemer hiermee ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en er volgde ontslag zonder enige vergoeding.

Beledigen werkgever
De tweede zaak ging over een werkgever die in het najaar van 2023 aankondigde dat het bedrijf eind 2024 zal worden opgeheven. Een werknemer stelt vervolgens in de groepsapp voor om geen laatste kerstfeest met elkaar te vieren. Als de werkgever hier vervolgens niet op reageert, gaat de werknemer in de groepsapp helemaal los. Hij appt onder meer dat de werkgever een klootzak was, dat hij geen reet om zijn werknemers gaf en het een lul was. De werknemer wordt vervolgens vanwege deze berichtjes op staande voet ontslagen. De werkgever motiveert dit verder door te stellen dat: “de aantijgingen en scheldwoorden die u gebruikt, geven aan dat een werkbare situatie tussen u en mij niet langer mogelijk is. Uw grensoverschrijdend gedrag binnen de whatsappgroep waar alle medewerkers in mee kunnen lezen, is onacceptabel. Dit grensoverschrijdend gedrag en mogelijke volgende excessen kunnen de werksfeer binnen het bedrijf immense schade toebrengen”.

De werknemer start hierop een gerechtelijke procedure. Hij vindt dat hij ten onrechte op staande voet is ontslagen. Hij wenst niet meer terug te keren maar vordert diverse vergoedingen in verband met het ongeldige ontslag. De rechter oordeelt allereerst dat het beledigen en uitschelden van werkgever in de groepsapp bijzonder ongepast is geweest. Maar toch vindt de rechter het ontslag op staande voet een te zwaar middel, met name omdat de werknemer al lang in dienst is (28 jaar) en altijd prima heeft gefunctioneerd en nog nooit eerder betrokken is geweest bij een incident en nog nooit een waarschuwing heeft gekregen. Hoewel de berichtjes grensoverschrijdend waren, oordeelt de rechter dat dit zag op iets eenmaligs en de berichtjes alleen door 5 medewerkers kon worden gelezen. De werknemer kreeg een vergoeding wegens onregelmatige opzegging van 4 maanden (ruim € 18.000 bruto) en een transitievergoeding van afgerond € 43.500 bruto toegewezen. De door de werknemer verzochte billijke vergoeding werd afgewezen omdat de werknemer met zijn appjes zelf verwijtbaar heeft gehandeld. Het einde van het dienstverband heeft werknemer dus grotendeels over zichzelf afgeroepen.

Eigen ontslagname door groepsapp te verlaten?
In weer een andere zaak ging het om de vraag wat de gevolgen zijn wanneer een werknemer de groepsapp van het werk verlaat. Kan dat een indicatie zijn van een ontslagname? De rechter moest hierover oordelen in een zaak die de werknemer tegen zijn werkgever had aangespannen, toen deze hem wilde houden aan zijn eigen ontslagname.

De werknemer was tijdens het werk boos naar huis vertrokken en hij heeft de groepsapp van werkgever en de medewerkers, verlaten. Een dag later stuurde hij werkgever een e-mail waarin hij aangaf dat hij zelf had besloten om niet meer te komen werken en dat hij geen bedrijfsinformatie meer wenst te ontvangen. Daarop heeft de werkgever de ontslagname door werknemer nog aan hem bevestigd. Werknemer heeft een week later gereageerd, door te stellen dat hij wegens privéproblemen naar huis was gegaan, maar dat het niet echt zijn bedoeling was om het dienstverband te beëindigen.

De rechter oordeelde dat onder de gegeven omstandigheden en met name de zorgplicht die in dergelijke situaties op de werkgever rust, de werkgever niet zondermeer had mogen aannemen dat de werknemer ondubbelzinnig ontslag wilde nemen. De werkgever was deels ook op de hoogte van  de privéproblemen en had dus minimaal meer moeten onderzoeken of de werknemer echt wel wilde vertrekken. Ook het verlaten van de groepsapp was onder deze omstandigheden geen reden om aan te nemen dat de werknemer ontslag wilde nemen.

Tot slot
Of een berichtje kan leiden tot ontslag, is dus niet zomaar te zeggen. Het kan met een sisser aflopen maar in sommige gevallen kan het ook net verkeerd uitpakken of is het de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Even nadenken of even wachten voordat je een appje verstuurt, kan dus ook in dergelijke gevallen raadzaam zijn.

Yaron van der Horst

MR. Y. (Yaron) van der Horst

Call Now Button