Veel ondernemers laten hun boekhouder of accountant een overeenkomst opstellen. Dat kan een arbeidsovereenkomst zijn, maar denk ook aan bijvoorbeeld een huurovereenkomst, een aandeelhoudersovereenkomst of een overnameovereenkomst. In de praktijk wordt dan meestal gewerkt met een standaard model. Een model dat ‘voor een appel en een ei’ ook online te koop is. Je vult wat gegevens in en je hebt een mooie overeenkomst.
Het belang van goede overeenkomsten
Het belang van goede overeenkomsten blijkt vaak pas wanneer het te laat is. De verhuurder zegt de huurovereenkomst op en jij moet over 2 maanden het pand al verlaten. Of jouw werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op en gaat werken voor de concurrent. En dan kom jij er achter dat er wel een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst staat, maar dat dit beding niet rechtsgeldig is.
Een topatleet laat zich begeleiden door trainers en andere specialisten. Uiteraard met als doel het beste in de atleet naar boven te brengen, maar ook om blessures en andere problemen te voorkomen. Standaard schema’s voor training en voeding zijn dan niet goed genoeg, er wordt gekeken wat het beste is voor die ene atleet. Waarom zou jij bij het opstellen van een overeenkomst wel genoegen nemen met een standaardmodel? Jij wilt toch afspraken zo optimaal mogelijk vastleggen?
Vaak blijkt bij een conflict ook dat de contractspartijen niet goed weten welke verplichtingen zij zijn aangegaan. Standaardbepalingen, gebrekkige bepalingen en slordigheden: ik zie ze vaak langskomen in overeenkomsten. En het gevolg is dat de problemen groter worden in plaats van kleiner.
Maatwerk
Een goede overeenkomst is maatwerk. Voordat een overeenkomst wordt opgesteld moet goed geïnventariseerd worden wat voor jou van belang is. Verplichtingen moeten goed en scherp worden vastgelegd. En uiteraard moeten de afspraken voldoen aan de eisen die de wet daaraan stelt. Maar nog belangrijker is dat bij het opstellen van de overeenkomst rekening wordt gehouden met de uitleg van de wet door rechters. Een voetballer moet ook niet alleen de spelregels kennen, hij moet ook weten hoe de arbiter deze interpreteert.
Juist wanneer jij een overeenkomst gaat sluiten kun je goed afspraken maken met de andere partij. Het is heel wat lastiger om tot een goed gesprek te komen wanneer je met elkaar in conflict bent. Hoe fijn is het om bij een conflict terug te kunnen vallen op goede afspraken die je gemaakt hebt over hoe te handelen bij een conflict?
Conflicten voorkomen
Een goede en gespecialiseerde advocaat weet waar hij op moet letten. Jouw advocaat is jouw personal trainer of sportcoach. Jij krijgt advies over wat jij wilt, maar vooral ook over waar jij niet aan hebt gedacht, maar wat je wel kunt regelen. De uitkomst is een optimale overeenkomst op maat. En als het goed is, zijn de problemen bij een conflict dan veel kleiner en ben jij degene die wint.. Jouw ex-werknemer is dan bijvoorbeeld wel gebonden aan een goed concurrentie- en relatiebeding. Jouw verhuurder kan de huurovereenkomst wel opzeggen, maar moet dat een jaar van te voren doen. En wanneer jouw medeaandeelhouder zijn aandelen wil verkopen staat de wijze van waardering al vast. Dat geeft toch een comfortabel gevoel, zodat jij je bezig kunt houden met ondernemen.
Overeenkomsten zijn geen formaliteit
Het opstellen van een overeenkomst kun je dus beter niet als een formaliteit afdoen. Het invullen van een model lijkt snel, simpel en goedkoop, maar bij een conflict blijkt goedkoop vaak duurkoop. Laat je overeenkomsten dus opstellen door een specialist. Onze advocaten & adviseurs helpen je graag.
Je laat je advocaat toch ook niet je jaarrekening opstellen?
Mario Versendaal
Scholtens advocaten & adviseurs