U verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Er komt in deze periode veel op je af. Naast het aanschaffen van babyspullen dient er op juridisch vlak ook één en ander geregeld te worden. Steeds meer kinderen worden geboren zonder dat de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Veel ongehuwden en niet geregistreerde partners vinden het lastig om het gezamenlijk gezag aan te vragen. Daarom is de wet op dit gebied per 1 januari 2023 gewijzigd. In deze blog bespreek ik deze wijzigingen.
Waarvoor dient het gezamenlijk gezag?
Het uitoefenen van het gezamenlijk gezag door beide ouders is belangrijk, zeker wanneer beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van het kind. Door het uitoefenen van het gezamenlijk gezag kunnen beide ouders een reisdocument voor het kind aanvragen, het kind inschrijven op school, maar ook medische beslissingen nemen.
Vóór 1 januari 2023
Vóór 1 januari 2023 kregen gehuwden en geregistreerde partners automatisch het gezamenlijk gezag over het minderjarige kind. Ongehuwden en ouders zonder geregistreerd partnerschap moesten het gezamenlijk gezag over het kind bij de rechtbank aanvragen. Dit zorgde bij veel ouders voor onduidelijkheid. In de praktijk kwam het vaak voor dat de andere ouder het kind wel erkende, maar vergeten werd om het gezamenlijk gezag aan te vragen. Hierdoor werd de ouder wel juridisch ouder, maar zónder gezag! Daarom voelde de overheid zich genoodzaakt de wetgeving te veranderen.
Vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 krijgen ongehuwden en ouders zonder geregistreerd partnerschap door de erkenning automatisch het gezamenlijk gezag over het minderjarige kind. Ouders hoeven dus geen verzoek meer bij de rechtbank in te dienen.
Op het automatisme dat door erkenning meteen ook gezamenlijk gezag ontstaat, zijn een paar uitzonderingen die op meer specifieke situaties zien. Dat doet zich o.a. voor als op het moment van erkenning het gezag over dat kind al op een andere manier was geregeld, of als toestemming voor erkenning door de biologische vader is gegeven door de rechter (omdat de moeder daarvoor geen toestemming wilde geven). Maar ook blijft het mogelijk dat alleen de moeder het gezag behoudt als de moeder en de erkennende ouder samen verklaren dat zij wensen dat alleen moeder het gezag over het minderjarige kind uitoefent.
Daarnaast is het is wel van belang dat, als de ouders samenwonen, de andere ouder (meestal de vader) het kind voor of direct na de geboorte erkent. Erkenning van het kind zorgt er namelijk voor dat de erkennende ouder juridisch ouder van het kind wordt.
Uitzonderingen
De nieuwe wettelijke regeling geldt alleen voor kinderen die geboren zijn of worden na 1 januari 2023. Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2023 geldt dat het gezamenlijk gezag ook nu nog bij de rechtbank aangevraagd dient te worden. Hetzelfde geldt voor kinderen geboren na 1 januari 2023, maar erkend vóór deze datum.
Als een verzoek door de moeder en de erkenner gezamenlijk wordt ingediend, kan dit snel en soepel geregeld worden. Als de moeder geen toestemming geeft, dan kan er een gerechtelijke procedure worden gestart.
Samenvatting
Vanaf 1 januari 2023 krijgen ouders door erkenning automatisch het gezamenlijk gezag over het minderjarige kind. De wet maakt sinds die datum geen onderscheid meer tussen gehuwden of ongehuwden en geregistreerd of niet geregistreerde partners. Wel dient de ouder die niet getrouwd is en geen geregistreerd partnerschap met de moeder heeft, het minderjarige kind te erkennen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.