Kennisbank | Arbeidsrecht

Eigen ontslagname, altijd rechtsgeldig?

Een werknemer kan om verschillende redenen beslissen om zelf ontslag te nemen. Een nieuwe baan, met betere vooruitzichten, een sabbatical of het zoeken naar een nieuwe uitdaging in heel ander werk. Maar soms is een ontslagname helemaal niet zo doordacht en krijgt de werknemer daar later spijt van. Kan hij dan terugkomen op zijn besluit of zit hij dan aan zijn ontslagname vast? Op deze en andere zaken rondom de (eigen) ontslagname zal ik in dit blog ingaan.

Emotioneel ontslag nemen
Het komt nog wel eens voor dat een werknemer na een woordenwisseling met de werkgever besluit om op te stappen. Of dat er sprake is van een arbeidsconflict, waarbij de werknemer onder druk wordt gezet om zelf de arbeidsovereenkomst op te zeggen, ter voorkoming van een ontslag op staande voet of andere sancties. Als de werknemer hierdoor zijn baan opzegt heeft dat voor hem behoorlijke negatieve gevolgen. Indien de werknemer namelijk geen ander werk heeft en een beroep wil doen op een WW-uitkering, is dat niet mogelijk. Er bestaat bij een eigen ontslagname namelijk geen recht op WW.

Bovendien heeft de werknemer in dat geval ook geen recht op een transitievergoeding. Op deze vergoeding kan namelijk alleen aanspraak worden gemaakt indien de werkgever het initiatief heeft genomen voor de beëindiging van het dienstverband. En bij een eigen ontslagname neemt juist de werknemer dit initiatief.

Verder kennen sommige banen een (ruimhartige) afvloeiingsregeling, waar de werknemer geen aanspraak op kan maken als hij zelf zijn baan opzegt. Kortom: een eigen ontslagname kan voor de werknemer nogal wat gevolgen hebben, zeker als hij hierdoor werkloos wordt.

Duidelijk en ondubbelzinnig
Daarom mag een werkgever die met een ontslagname wordt geconfronteerd, dit niet zondermeer accepteren. De werkgever moet onder andere onderzoeken of de werknemer het beëindigen van het dienstverband echt wel heeft gewild. En of de werknemer zich wel bewust is van alle gevolgen van zijn ontslagname. Kortom, is de ontslagname wel aan te merken als een duidelijke en ondubbelzinnig wilsverklaring. Hoe zit het bijvoorbeeld met een werknemer die boos van het werk wegloopt met de mededeling: “mij zie je niet meer terug!”. Of het Whatsapp berichtje met de tekst: “als het zo moet, ben ik hier weg!”.

De werkgever doet er verstandig aan om na een dergelijke ontslagname, eerst met de werknemer in gesprek te gaan om te onderzoeken of de werknemer daadwerkelijk zelf ontslag wil nemen en of de werknemer zich bewust is van de gevolgen. En om de werknemer schriftelijk op de hoogte te brengen van de gevolgen en hem nog een bedenktijd te geven om eventueel terug te komen op zijn besluit.

Spijt van het ontslag en dan?
Het is van groot belang dat de werkgever hier goed en zorgvuldig mee omgaat. Van werkgevers wordt namelijk verwacht dat zij werknemers beschermen die ondoordacht en vaak vanuit een emotionele opwelling zelf ontslag nemen. Doet de werkgever dat niet of niet goed, dan bestaat de kans dat wanneer de werknemer spijt krijgt, hij op zijn ontslag kan terugkomen. En dan blijft de werknemer gewoon in dienst.

Maar als de werkgever de werknemer wel goed heeft geïnformeerd, heeft gewaarschuwd en de werknemer blijft ook na een bedenktermijn bij zijn/haar ontslagname, dan staat deze vast en kan dit niet meer worden ingetrokken.

Heeft u hier verder vragen over, neem gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.

MR. Y. (Yaron) van der Horst

Call Now Button