De fictieve opzegtermijn voor de WW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst
Bij het beëindigen van een arbeidscontract via een vaststellingsovereenkomst (VSO) is het belangrijk om rekening te houden met de fictieve opzegtermijn. Deze is namelijk van belang om het moment vast te stellen waarop je aanspraak kunt maken op een WW-uitkering. Maar wat houdt de fictieve opzegtermijn in, en hoe kun je ervoor zorgen dat je geen onnodige vertraging oploopt bij het ontvangen van je uitkering?
Wat is de fictieve opzegtermijn
Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst door middel van opzegging geldt zowel voor de werkgever als de werknemer een opzegtermijn. Bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst met een vaststellingsovereenkomst ben je niet verplicht een opzegtermijn in acht te nemen.
De fictieve opzegtermijn is de periode die het UWV meeneemt in haar bepaling van de ingangsdatum van je WW-uitkering. Die termijn komt overeen met de wettelijke of contractuele opzegtermijn die je werkgever in acht had moeten nemen als hij de arbeidsovereenkomst op de gewone manier had opgezegd.
Waarom is dit belangrijk voor de WW-uitkering?
Bij een vaststellingsovereenkomst beëindigen werkgever en werknemer het contract soms wel eens op een eerder moment dan het moment dat zou gelden als de officiële opzegtermijn in acht was genomen. Het UWV houdt echter rekening met deze opzegtermijn. De start van de WW-uitkering wordt uitgesteld tot na het verstrijken van deze fictieve opzegperiode. Dit betekent dat als de arbeidsovereenkomst eerder eindigt, je gedurende een periode geen uitkering, maar ook geen loon ontvangt. Als werknemer kun je dan dus in een financieel gat vallen.
Hoe voorkom je een uitstel van de WW-uitkering?
Om te voorkomen dat het ingangsmoment van je WW-uitkering wordt uitgesteld, is het belangrijk dat de einddatum in de vaststellingsovereenkomst overeenkomt met de wettelijke opzegtermijn. Het is ook mogelijk dat er contractueel of in de toepasselijke CAO een afwijkend opzegtermijn is vastgelegd. Zorg dan dat de einddatum in de vaststellingsovereenkomst overeenkomt met deze afwijkende opzegtermijn.
Op die manier loopt de beëindigingsdatum in de vaststellingsovereenkomst gelijk op met deze termijn, zodat je meteen na je laatste werkdag recht hebt op een WW-uitkering.
Conclusie
De fictieve opzegtermijn is een cruciaal onderdeel van een vaststellingsovereenkomst als je direct na beëindiging van je arbeidsovereenkomst in aanmerking wilt komen voor een WW-uitkering. Door ervoor te zorgen dat de overeenkomst rekening houdt met de wettelijke (of indien van toepassing de afwijkende) opzegtermijn, voorkom je dat je uitkering onnodig wordt vertraagd. Dit geeft je financiële zekerheid tijdens de periode na ontslag.
Wil jij er zeker van zijn dat je niet in een financieel gat valt? Neem dan vooral contact met ons op en laat jouw vaststellingsovereenkomst controleren!
Gerwin Wezelman