Onder het huidige recht mag een werknemer in principe naast het eigen werk een bijbaan hebben. Sinds circa 2,5 jaar mag een werkgever dat in veel gevallen niet verbieden. Een algemeen verbod op dergelijke werkzaamheden in de arbeidsovereenkomst, is namelijk niet geldig. Kan de werknemer hiermee onbeperkt twee banen naast elkaar hebben? En wat te doen als een werknemer ondanks ziekmelding bij de ene werkgever, blijft doorwerken voor een andere werkgever? Kan dat wel? Hoe dit zit, bespreek ik in dit blog.
Ziek maar toch doorwerken
Recent deed de kantonrechter in Den Haag (https://ap.lc/fCnrR) uitspraak in een zaak waarbij een werknemer op staande voet was ontslagen wegens doorwerken bij een andere werkgever tijdens ziekte. De werknemer had de werkgever niet op de hoogte gebracht van de nevenwerkzaamheden bij een andere werkgever. Terwijl zij dit op grond van de arbeidsovereenkomst wel verplicht was te doen. Eerder had de werknemer de werkgever wel geïnformeerd over (ander) vrijwilligerswerk bij een hospice. De werknemer wilde met de betaalde nevenwerkzaamheden extra inkomen genereren. Verder was zij lid van de OR, zodat ze ook vanuit die taak goed op de hoogte was van de geldende regels.
De rechter heeft daarom aangenomen dat de werknemer er bewust voor heeft gekozen om de werkgever over de nevenwerkzaamheden niet te informeren. Volgens de rechter valt de werknemer een ernstig verwijt te maken nu zij ook de bedrijfsarts niet heeft geïnformeerd over haar nevenwerkzaamheden terwijl zij tijdens de uitvoering van die werkzaamheden arbeidsongeschikt was. De rechter was daarom van mening dat deze werknemer terecht op staande voet was ontslagen. Zij had daarom geen recht op een transitievergoeding of andere vergoedingen.
Nevenwerkzaamhedenverbod soms wel mogelijk
Hoewel het werkgevers niet meer is toegestaan om in de arbeidscontracten een algemeen nevenwerkzaamhedenverbod op te nemen, maakt deze zaak goed duidelijk dat er wel grenzen zijn aan het uitvoeren van nevenwerkzaamheden.
Zo mogen werkgevers in elk geval werknemers verplichten om hen te informeren over de nevenwerkzaamheden. Zo is de werkgever bijvoorbeeld in staat erop toe te zien dat er niet in strijd met de Arbeidstijdenwet (te veel) wordt gewerkt. Verder mag een werkgever wel degelijk in bijzondere gevallen de nevenwerkzaamheden verbieden. Bijvoorbeeld als dat ten koste zou gaan van de gezondheid en veiligheid. Of wanneer dat in strijd komt met de bedrijfsbelangen.
De werknemer in de hiervoor genoemde zaak ging in elk geval al in de fout door de nevenwerkzaamheden te verzwijgen. Daar kwam nog bij dat ze tijdens ziekte bij de andere werkgever bleef doorwerken. Dat kon ze ook een tijd doen, omdat de werkgever van het andere werk niet op de hoogte was. Toen dit wel bekend werd, viel ze dus door de mand. Het leek er bovendien op dat ze ten koste van haar gezondheid bleef doorwerken. Dat had ook een bijzonder negatief effect op haar herstel/re-integratie.
Meer weten over nevenwerkzaamhedenbedingen
Het is goed om te weten dat er tegenwoordig wat meer mogelijk is om een bijbaan te hebben, naast het reguliere werk. Maar dat daar zeker ook grenzen aan zitten en dat werkgevers in dit verband ook wel het nodige kunnen doen. Een algemeen nevenwerkzaamhedenverbod is niet meer mogelijk. Maar een beding, met wat meer nuances, kan wel. Meer weten, neem gerust contact met ons op.