Kennisbank | Arbeidsrecht

Het belang van een neutrale beëindigingsreden in een vaststellingsovereenkomst

In een vaststellingsovereenkomst (vso) is de beëindigingsreden een van de belangrijkste onderdelen. In de volksmond wordt dat ook wel de reden voor ontslag genoemd. Deze reden bepaalt namelijk wat er schriftelijk wordt vastgelegd over het einde van jouw dienstverband. Dat heeft directe gevolgen voor jouw recht op een WW-uitkering. Om problemen te voorkomen, is een neutrale formulering cruciaal.

De neutrale beëindigingsreden
Een neutrale beëindigingsreden betekent dat de beëindiging van jouw dienstverband niet aan jou als werknemer te wijten is. Je wilt niet dat er is vastgelegd dat je zelf ontslag hebt genomen of dat je ontslagen bent door verwijtbaar handelen. Vaak staat er iets opgenomen als “in goed overleg besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen”. Het wordt daarmee duidelijk dat beide partijen het eens zijn over het einde van het dienstverband zonder de schuld bij jou als werknemer neer te leggen.

Waarom is de neutrale beëindigingsreden belangrijk voor jou als werknemer?
Een neutrale formulering van de beëindigingsreden is cruciaal voor je recht op een WW-uitkering. Het UWV beoordeelt namelijk of het einde van de arbeidsovereenkomst jouw eigen schuld is. Als dat zo is, kun je het recht op een WW-uitkering verliezen. Jouw werkgever moet het initiatief tot ontslag nemen. Dit moet ook uit de vaststellingsovereenkomst blijken.

Het belang van jouw werkgever bij een neutrale beëindigingsreden
In de praktijk zijn veel werkgevers bereid om mee te werken aan een neutrale beëindigingsreden. Het helpt hen een juridisch conflict te voorkomen. Het voorkomt een mogelijk langdurig en kostbaar ontslagtraject via de rechter. Daarnaast draagt het meewerken aan een neutrale beëindigingsreden ook bij aan een snellere afwikkeling van het dienstverband. Dit is ook in het belang van jouw werkgever.

Let op bij het tekenen van de vaststellingsovereenkomst
Zorg ervoor dat de beëindigingsreden in de vaststellingsovereenkomst altijd neutraal is geformuleerd. Laat dit controleren door een juridisch adviseur. Zo voorkom je onverwachte gevolgen richting je WW-uitkering.

Wij hebben veel ervaring met het adviseren over een vaststellingsovereenkomst. Wij bieden dat voor een vaste prijs aan.

Neem contact met ons op bij vragen!

Gerwin Wezelman

MR. G.W. (Gerwin) Wezelman

Specialisaties: strafrecht, algemeen civiel recht, contractenrecht en arbeidsrecht.

Call Now Button