Direct contact opnemen? Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0527 618333 of via info@scholtensadvocaten.nl
“Een goede afsluiting van een huwelijk of relatie biedt mogelijkheden voor een toekomst zonder wrok,
maar met nieuwe kansen en mogelijkheden.”
Als een echtpaar met kinderen gaat scheiden, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Daarin wordt o.a. vastgelegd bij welke ouder de kinderen hun hoofdverblijf hebben en ingeschreven zullen staan. Met de andere ouder wordt een omgangsregeling vastgelegd. Daarbij zal worden uitgegaan van de woonplaats van de ouders op het moment dat die afspraken worden gemaakt. Er kunnen vervolgens problemen ontstaan als de verzorgende ouder wil verhuizen (bijv. in verband met ander werk of een nieuwe partner) en dus ook de kinderen zullen meeverhuizen. Kan dat zonder toestemming van de andere ouder?
Lees verderDe zomervakantie zit er weer op. De kinderen gaan weer naar school, en het dagelijkse leven wordt weer opgepakt. We zien al jarenlang een tendens dat dat ook een moment is waarop het aantal echtscheidingen toeneemt. Wat de reden daarvan ook is, het blijkt een moment in het jaar te zijn waarop een dergelijke beslissing vaker wordt genomen dan op andere momenten. Welke stappen moeten dan vervolgens genomen worden bij scheidingsmediation en hoe kies ik een scheidingsmediator?
Lees verderHuwelijkse voorwaarden en bijhouden van administratie
Als (toekomstige) ondernemers trouwen wordt vaak gekozen voor een huwelijk onder het sluiten van huwelijkse voorwaarden. Daarbij wordt bij het eerste gesprek met de notaris vaak als belangrijkste reden genoemd dat privévermogen (vooral de eigen woning) dan op naam van de partner van de ondernemer kan worden gezet zodat deze daar met de kinderen kan blijven wonen als het zakelijk niet goed gaat. Dus het veilig stellen van privébelangen staat veelal voorop.
Lees verderHuwelijken gesloten na 1 januari 2018
Per 1 januari 2018 is het nieuwe huwelijksgoederenrecht ingegaan. Kort gezegd geldt voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 en waarbij geen huwelijkse voorwaarden zijn gesloten, dat sprake is van een beperkte gemeenschap van goederen. Er ontstaan dan drie vermogens:
1.privévermogen partner A
2. privévermogen partner B
3. gezamenlijk vermogen (het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen).
Voor degenen die partneralimentatie betalen is het van belang kennis te nemen van belangrijke wijzingen in de mogelijkheden van fiscale aftrekbaarheid met ingang van
1 januari 2020. Daar waar tot nu toe de betaalde partneralimentatie volledig aftrekbaar was, wordt die aftrekmogelijkheid vanaf 1 januari 2020 geleidelijk aan beperkt. Datzelfde geldt voor de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Met name voor alimentatieplichtigen met een jaarinkomen boven € 68.500,-- kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor het bepalen van de draagkracht en daarmee de mogelijkheid om partneralimentatie te betalen.
Kinderen kosten geld. De ouders zijn er verantwoordelijk voor dat kinderen krijgen wat ze nodig hebben. Dit ogenschijnlijk eenvoudige uitgangspunt kan al veel vragen oproepen: wie zijn “de ouders” en wat hebben kinderen nodig? In de rechtspraktijk zijn daarvoor regels en richtlijnen ontwikkeld, maar het vergt de nodige kennis en ervaring om daaruit te kunnen afleiden wat een goede en juiste kinderalimentatieregeling is. Voor advies of bijstand daarover kunt u ook bij ons terecht.
Lees verderAls ouders van kinderen gaan scheiden, moeten ze in een “ouderschapsplan” vastleggen welke afspraken ze hebben gemaakt over de invulling van het ouderschap na echtscheiding. Daarbij horen in ieder geval ook afspraken over het dragen van de kosten van de kinderen. Wat gebeurt er echter met de alimentatie als een kind 18 jaar en dus meerderjarig wordt? In alimentatietermen gebruiken we dan ook wel de term jongmeerderjarige
Lees verderIn de loop der jaren zijn er in de systematiek van het berekenen van een juist bedrag aan kinderalimentatie de nodige wijzigingen aangebracht, hetgeen in de praktijk leidt tot de nodige vragen. Op de belangrijkste vragen zal ik hieronder ingaan:
Lees verderAlimentatie en de nieuwe partner
In het kader van onderhandelingen over de gevolgen van een echtscheiding wordt van beide echtgenoten verwacht dat ze open en eerlijk zijn over zaken die voor de ander van belang kunnen zijn om tot goede afspraken te kunnen komen. Als dat niet het geval is kan het verzwijgen van bijvoorbeeld een nieuwe relatie verstrekkende gevolgen hebben in het kader van de alimentatie.
Lees verderVaderschap en erkenning
Bij de geboorte van een kind is altijd direct duidelijk wie de moeder van het kind is: de vrouw uit wie het kind geboren wordt. Daar kan later wijziging in komen, bijv. door adoptie, maar op dat moment is het duidelijk.
Niet altijd is duidelijk wie de vader van het geboren kind is. Bovendien zijn daar meer variaties in mogelijk. Op die mogelijkheden, en ook op de vraag hoe definitief daarbij gemaakte keuzes zijn, zal ik hieronder ingaan.